Seat Leon is opvallend zuinig met ruim voldoende kracht

De Seat Leon 2017 (bron: www.netcarshow.com)

Seat heeft de nieuwe Leon gepresenteerd, waarmee er een nieuwe stap is gezet op het gebied van downsizing. De auto heeft slechts een 1.0 TSI-motor meegekregen, maar die blijkt opvallend krachtig en toch uitermate zuinig.

Een lage bijtelling kan de auto alleen met een sluitende rittenregistratie opleveren, nu de bijtellingsvoordelen voor zuinige auto’s zijn afgeschaft. Dat neemt niet weg dat het lage verbruik van de Leon wel degelijk een aankoopargument kan zijn, vooral omdat de auto zich aan de andere kant bij het stoplicht toch niet laat kennen.

Binnen 10 seconden naar de 100

De nieuwe Leon heeft 9,6 seconden nodig om naar de 100 kilometer per uur te komen, waarmee duidelijk wordt dat de auto op een heel efficiënte manier met de kracht omgaat. Er is een 7-traps DSG-automaat met dubbele koppeling beschikbaar, waardoor het ondanks de kleine cilinderinhoud toch een bijzonder pittig autootje wordt. De top van 202 kilometer per uur is in Nederland ook ruim voldoende om goed mee te kunnen komen.

De Seat Leon 2017 (bron: www.netcarshow.com)
Gemiddeld verbruik van 1 op 16,5

De Seat Leon verbruikt voor dit alles gemiddeld genomen slechts 1 liter brandstof per 16,5 kilometer. Dat betekent dat de auto ondanks het afschaffen van de voordelen voor de bijtelling toch een heel interessante keuze kan vormen. Vooral voor de zakelijke rijder die profiteert van de lage zakelijke brandstofkosten en vervolgens de rittenregistratie kan gebruiken om aan te tonen dat de auto jaarlijks minder dan 500 kilometer privé wordt gebruikt.

Wat vind jij van de nieuwe Seat Leon en vooral van de kracht die er uit de 1.0-liter TSI-motor komt?