Verlaging Algemeen Bijtellingspercentage 2017: standaard 22 procent bijtelling per jaar

De overheid verlaagt het Algemeen Bijtellingspercentage vanaf 2017. Dat betekent dat het gemiddeld genomen goedkoper wordt om een auto van de zaak te rijden, wanneer er sprake is van meer dan 500 privékilometers per jaar. In dat geval berekent de fiscus bijtelling over de zakelijke auto.

De afgelopen jaren hebben er diverse wijzigingen plaatsgevonden met betrekking tot de bijtelling. Het resultaat daarvan is dat we vooral veel zuinige en kleinere auto’s zijn gaan rijden. De voordelen voor de kleine en relatief zuinige auto’s zijn inmiddels verdwenen. Daar staat tegenover dat het Algemeen Bijtellingspercentage vanaf 2017 verlaagd wordt tot 22%, waar dat eerder nog 25% per jaar was.
Eerste toelating vanaf 1 januari 2017

De verlaging van het Algemeen Bijtellingspercentage vanaf 2017 geldt voor alle auto’s die vanaf 1 januari 2017 hun eerste toelating op de Nederlandse openbare weg krijgen. Een leaseauto krijgt dan standaard een bijtelling van 22% per jaar, in plaats van de huidige 25%.

Een auto met een cataloguswaarde van €35.000 levert bij 42% inkomstenbelasting dan dus een netto bijtelling per maand op van €269,50. Op basis van 25% bijtelling per jaar was dat voorheen nog €306,25. De verlaging leidt daarmee effectief tot €36,75 aan netto voordeel per maand, voor zakelijke rijders die hun auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden.

Verlaagde bijtelling voor zeer zuinige auto’s

De nieuwe bijtelling van 22% per jaar geldt voor alle zakelijke auto’s, behalve de zeer zuinige modellen. De overheid bedoelt daarmee elektrische auto’s, die geen CO2 uitstoten. Die zeer zuinige modellen worden aangeslagen voor slechts 4% bijtelling per jaar. Dat betekent op basis van hetzelfde percentage inkomstenbelasting een netto bijtelling van slechts €49 per jaar. De overheid wil er met de verlaging van het Algemeen Bijtellingspercentage vanaf 2017 voor zorgen dat het systeem eenvoudiger wordt, waarbij het voordeel voor kleine en zuinige auto’s enigszins gemiddeld wordt met de relatief hogere kosten voor andere modellen.

Wat vind jij van de verlaging van het bijtellingstarief, ten opzichte van het verdwijnen van de verschillende extra voordelige categorieën voor de bijtelling?