Brandstof te besparen met een dieselauto: 3 praktische tips

Brandstof besparen met een dieselauto? Hier volgen 3 praktische tips om het brandstofverbruik gemakkelijk 20 – 30% terug te schroeven, waardoor je direct bespaart aan de pomp.

Kwartiertje extra kalm rijden

Een koude motor verbruikt tot 2x meer brandstof dan een warme motor. Met name wanneer het buiten kouder wordt is het dus verstandig om het eerste kwartier wat rustiger aan te doen. Schakel eerder door naar de volgende versnelling en voorkom snel optrekken. Het helpt eenvoudig brandstof te besparen met uw diesel, zonder dat dit de rijstijl voor de rest van de rit hoeft te beïnvloeden.

Brandstof besparen met het nieuwe rijden

Tijdens de rest van de rit kun je brandstof besparen met uw dieselauto door middel van Het Nieuwe Rijden. Dat betekent doorschakelen bij 2000 – 2500 toeren, zoveel mogelijk op een gelijkmatige snelheid rijden en de vijfde versnelling gebruiken voor 80 kilometer per uur. Houd voldoende afstand en laat de auto bij voorkeur in de versnelling uitrollen wanneer je moet stoppen voor een verkeerslicht.

Heeft de auto cruise control? Maak daar gebruik van! Het helpt je brandstof te besparen met een dieselauto, omdat je niet steeds hoeft af te remmen en op te trekken. Hierdoor zou er onnodig veel brandstof verloren gaan.
Gebruik de airconditioning met beleid

Ten derde kun je brandstof besparen met uw diesel door de airconditioning met beleid te gebruiken. Schakel deze alleen in wanneer je die echt nodig hebt. Dit kan zomaar 10% brandstof schelen. Houd er rekening mee dat ook achterruitverwarming 3 – 5% brandstof kost en dat het mistachterlicht een grote energieverbruiker is.

Houd de ramen bij voorkeur gesloten, maak gebruik van de ventilatieopeningen die de auto heeft. Open ramen verstoren de stroomlijn van de auto, waardoor er meer luchtweerstand ontstaat. Dat leidt tot lawaai en kan het brandstofverbruik met 5 – 10% laten toenemen.

Gebruik je deze tips om brandstof te besparen met een dieselauto? Dan kan dit je zomaar 20 – 30% besparing opleveren, waardoor de kosten aan de pomp een stuk lager uitvallen.

Deel je AutoZaken!

Hoe bespaar jij brandstof en wat levert het je op?