Milieuzones in Duitsland, Frankrijk en Italië: de belangrijkste informatie

In Nederland kennen we inmiddels milieuzones in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. En ook in de populaire vakantielanden zijn die inmiddels aanwezig. We zetten de belangrijkste regelgeving en kosten op een rij voor Duitsland, Frankrijk en Italië.
Milieuzones in Duitsland

In Duitsland dient de auto een sticker op de ruit te bevatten, waarop de milieuklasse staat aangeduid. De sticker kost €16,95, een boete bij het ontbreken daarvan €80. De sticker is overigens alleen verplicht in de grote steden, op de Autobahn is die niet nodig.

Milieuzones in Frankrijk

In Frankrijk gelden er milieuzones in Parijs, Lyon, Lille en Grenoble. De Fransen spreken van een ‘Ecovignet’. Het vignet is online aan te schaffen en is met €4,80 een stuk goedkoper dan de Duitse variant. Ook de boete ligt wat lager, bij het ontbreken kan dit leiden tot een prent van €45.

Houd er rekening mee dat het Ecovignet online een levertijd heeft van 4 weken. Helaas is het vignet elders niet verkrijgen, waardoor het belangrijk is om er op tijd bij te zijn.

Milieuzones in Italië

Tenslotte maakt ook Italië gebruik van een aantal milieuzones. Er is ook daar een milieuvignet benodigd om de stad in te mogen. Deze is zowel online als lokaal verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat ook een aantal regio’s en eilanden gelden als een aparte milieuzone. De tarieven verschillen per gebied, met een bedrag vanaf €6. De boete ligt net als in Duitsland hoog. Bij het inrijden van een milieuzone zonder de sticker kan dit leiden tot een boete van €80.

Heb je al een vignet of andere sticker voor de milieuzone gekocht? Hoe heb je dat gedaan en hoe verliep dat?

Relevante zoekwoorden: anwb milieuvignet frankrijk, boete milieuzone duitsland, italie milieusticker,milieusticker italie, milieuzone duitsland boete, milieuzone frankrijk, milieuzone italie, milieuzones frankrijk, milieuzones italie