Citroen C4 Picasso kan helemaal autonoom door de tolpoortjes

PSA is er als moederbedrijf in geslaagd om een Citroen C4 Picasso autonoom door de tolpoortjes te laten rijden. Dat betekent dat er geen mens aan te pas is gekomen om de auto op de juiste manier voor te laten sorteren, naar het tolpoortje te laten rijden en daar te laten stoppen. De tol werd voldaan door middel van een automatisch systeem. Daarna ging de slagboom open en reed de auto weer weg de snelweg op om de route te vervolgen.

De Fransen wisten dit huzarenstukje op te voeren op het grootste Europese tolstation, waardoor de Citroen C4 Picasso zich in het gezelschap bevond van tal van andere auto’s. Er was bewust gekozen voor realistische omstandigheden, om de uitdaging zo groot mogelijk te maken.

Communicatie tussen de auto en het tolsysteem

Het passeren van een tolpoortje lijkt eenvoudig, maar het gaat om een autonome auto van niveau 4 (van de 5). De Tesla AutoPilot gaat om niveau 2 en Audi introduceerde laatst een auto met mogelijkheden op niveau 3. Het laat zien hoe ver de specialisten van PSA zijn gekomen om de Citroen C4 Picasso zonder enige vorm van menselijke supervisie door de poortjes te laten rijden.

Zelfrijdende auto’s in Frankrijk

Het geeft goed weer dat ook de Fransen ver zijn op het gebied van de zelfrijdende auto. Of die auto’s er nu ineens binnen een aantal jaren zullen komen valt natuurlijk te bezien. Aan de andere kant lijken de ontwikkelingen de laatste jaren steeds verder te versnellen. Dat betekent concreet dat we in de toekomst gewoon als passagier achterin naar Frankrijk kunnen gaan zitten, terwijl de Citroen C4 Picasso of een andere auto het werk doet.

https://www.youtube.com/watch?v=-ZZBbHRfLAY

Citroën C4 Picasso (bron: www.youtube.nl)

Wat vind jij van de ontwikkeling naar zelfrijdende auto’s?