Belastingdienst mag snelwegcamera’s niet gebruiken voor controle rittenregistratie

De Belastingdienst mag snelwegcamera’s en camera’s langs belangrijke hoofdwegen niet langer gebruiken voor het onderzoek naar een sluitende rittenregistratie van bedrijven. De Belastingdienst vereist een sluitende rittenregistratie. Dat is de voorwaarde voor het moment dat werkgevers en werknemers de bijtelling voor een zakelijke auto willen voorkomen. Uit de ritregistratie moet blijken dat een auto jaarlijks minder dan 500 kilometer privé gebruikt wordt.
Snelwegcamera’s werden al gebruikt

Sinds enige tijd maakt de fiscus al gebruik van de beelden van snelwegcamera’s, om na te gaan of er niet toch privéritten buiten de rittenregistratie om worden gemaakt. De Hoge Raad heeft de Belastingdienst daarvoor hard op de vingers getikt. Het is namelijk een grote inbreuk op het privé-leven van de autorijder.

Foto’s van de ANPR-camera’s

De Belastingdienst maakte voor de controle van de rittenregistratie gebruik van de foto’s van de ANPR-camera’s. Daarvan hangen er talloze boven de snelwegen in Nederland. We gebruiken die beelden normaal gesproken om de drukte op de wegen in de gaten te houden. De Belastingdienst zag daarin een mooie mogelijkheid om te controleren of de burgers al hun ritten netjes opgaven. De fiscus moet daar nu mee stoppen en mag geen bijtelling berekenen als uit deze beelden blijkt dat er meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto gereden wordt. Dat betekent een flinke tegenslag voor de Belastingdienst, die er een handig controlemiddel bij dacht te hebben.

Grote inbreuk op het privéleven van de werknemer

De Hoge Raad oordeelt dat het een te grote inbreuk op het privéleven van de burger vormt. Die moet zich op de snelweg vrij kunnen bewegen, ook als dat betekent dat de Belastingdienst niet na kan gaan of de rittenregistratie klopt en of er jaarlijks niet teveel privé met de auto gereden wordt om geen bijtelling te hoeven betalen.