Bijtelling berekenen: 4 tips om het zelf te doen

Een lease-auto in het vooruitzicht en benieuwd naar de bijtelling die je zal gaan betalen? Dat hangt van een aantal factoren af, zoals de cataloguswaarde, de belastingschijf voor je inkomen en de CO2-uitstoot van de auto. Hier volgen 4 tips om zelf de bijtelling te berekenen.
De cataloguswaarde inclusief af-fabriek opties

Om de bijtelling te berekenen ga je uit van de cataloguswaarde van de auto. Dat is de nieuwwaarde van de auto, inclusief de btw en BPM. Wat niet iedereen weet is dat je ook de waarde van af-fabriek opties dient mee te nemen. Het gaat om opties en accessoires die al in de fabriek worden aangebracht of geplaatst, waardoor ze de nieuwwaarde van de auto verhogen.

Hoogste belastingschijf voor het inkomen

Je kunt de bijtelling berekenen door het bijtellingspercentage te hanteren in relatie tot de cataloguswaarde. Rijd je een auto van €30.000 met een bijtellingspercentage van 22%? Dan leidt dat tot €6.600 bijtelling per jaar. Vervolgens gebruik je de hoogste belastingschijf voor de inkomstenbelasting waarin je valt. Je brutoloon bepaalt op die manier wat de uiteindelijke bijtelling is die je betaalt. Val je in de schijf van 42%? Dan betaal je in dit geval €2.772 bijtelling per jaar, gelijk aan €231 netto per maand.

Zelf de bijtelling berekenen

Je kunt zelf de bijtelling berekenen door uit te gaan van de cataloguswaarde, het fiscale bijtellingspercentage en de hoogste schijf voor de inkomstenbelasting waar je in valt. Dit zijn de belangrijke factoren, aan de hand waarvan je zelf een berekening kunt maken.

Besparen op de bijtelling

Wil je besparen op de bijtelling? Dat kan door een lagere cataloguswaarde te kiezen (een goedkopere/ kleinere auto) of een elektrische auto te rijden. De auto stoot dan geen CO2 uit, waardoor je in aanmerking komt voor het lage tarief van 4% per jaar. In bovenstaand voorbeeld zou de bijtelling dan slechts €42 per maand bedragen. Dat is een voordeel van 81% ten opzichte van de auto met een verbrandingsmotor.